Αξίζει να δεις

Οι βαρκάδες, οι ιππικές διαδρομές βουνού και λίμνης, τα σπάνια πουλιά που της επισκέφθονται όλο το χρόνο, οι πανάρχαιοι νεροβούβαλοι, το συγκλονιστικό φαγητό, οι πεζοπορικές διαδρομές και τα πολλά παραδοσιακά δρώμενα σε όλη τη διάρκεια του έτους είναι κάποιοι από τους λόγους που αξίζουν να εξερευνήσετε την πιο εναλλακτική λίμνη της Ελλάδας. Σας καλωσορίζουμε στη λίμνη Κερκίνη.

Φτερωτοί συγκάτοικοι, νεροβούβαλοι, νούφαρα και άλογα στις όχθες, ήσυχα χωριουδάκια κι ένα παραποτάμιο δάσος, είναι τα κομμάτια ενός μοναδικού παζλ εναλλακτικού τουρισμού που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη.

Η λίμνη της Κερκίνης υπήρχε πάντα εκεί, στη σκιά του όρους Μπέλες, άλλοτε σαν λίμνη Κερκινίτιδα και τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ν’ αλλάζει όνομα σε λίμνη του Μπούτκοβου. Τη σημερινή της μορφή (δημιούργημα ανθρώπινης παρέμβασης), χάρη στο φράγμα που υψώθηκε στο χωριό Λιθότοπος, παίρνει στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Έκτοτε, πολλά έχουν αλλάξει στην περιοχή, εκτός από την φυσική ομορφιά, που οι ντόπιοι φροντίζουν να διατηρούν ανέπαφη. Κι αυτό είναι το μυστικό που βοήθησε την Κερκίνη να εξελιχθεί σε εναλλακτική όαση για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα αλλά κι όλη την Ευρώπη.

Η λίμνη

Συγκαταλέγεται στους 10 υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας και έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο. Η λειτουργία της λίμνης αποτελεί την αφορμή των διαφορετικών εικόνων ανά εποχή με ταυτόχρονη φιλοξενία διαφορετικών ειδών πουλιών. Με μια βαρκάδα – με τις παραδοσιακές «μπλάβες» που πλέουν ήσυχα πάνω στα νερά της – θα θαυμάσουμε τα νούφαρα, τους νεροβούβαλους που νωχελικά κολυμπούν στα νερά της, τις ιτιές και τα δεκάδες εντυπωσιακά πουλιά που κατακλύζουν την λίμνη, από πελαργούς και αργυροποελεκάνους, μέχρι ερωδιούς και φλαμίγκο ιδιαίτερα τις εποχές μετανάστευσης.

kerkinihouses
oxiro-roupel

Οχυρό Ρούπελ

Το τελευταίο κομμάτι του Ιστορικού τουρισμού που είναι έντονο στο Νομό Σερρών είναι το Οχυρό Ρούπελ. Στις μέρες μας λειτουργεί ως ένα μνημείο όπου ο καθένας μπορεί να επισκεφθεί και με τις ξεναγήσεις που γίνονται θα μπορέσει να γνωρίσει το μεγάλο κομμάτι αυτό της Ιστορίας.

Ο επισκέπτης του οχυρού θα μπορέσει να προσεγγίσει το Ρούπελ από το δρόμο Σιδηροκάστρου – Προμαχώνα και πριν το Τελωνείο του Προμαχώνα θα στρίψει δεξιά, στο σημείο όπου υπάρχει μέσα σε λευκό μαρμάρινο ηρώο η προτομή του Ιωάννη Μεταξά. Στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου το στρατιωτικό προσωπικό αναλαμβάνει την συνοδεία σας τόσο στον χώρο ενημέρωσης όσο και στις στοές όπου και ολοκληρώνετε το ραντεβού με την ιστορία των Οχυρών.

Σπήλαιο Αλιστράτης

Πενήντα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης των Σερρών κοντά στον οικισμό Αλιστράτη βρίσκεται το ομώνυμο σπήλαιο, το οποίο έγινε γνωστό τον Μάϊο του 1975 κατόπιν σχετικού εγγράφου της τότε Κοινότητας Αλιστράτης προς την σπηλαιολογική εταιρία. Το μέγεθος και η σπάνια ομορφιά του, κεντρίζει το ενδιαφέρον όχι μόνο σπηλαιολόγων, παλαιοντολόγων, γεωλόγων και εξερευνητών αλλά και κάθε απλού επισκέπτη που θέλει να θαυμάσει από κοντά ένα αριστούργημα της φύσης.

Η επιφάνεια του σπηλαίου που μέχρι σήμερα είναι γνωστή καλύπτει 25.000 μ2 και σε πολλά σημεία του υπάρχουν ιζήματα που χρονολογούνται περίπου από 2.000.000 έτη μέχρι σήμερα. Η θερμοκρασία ύστερα από μετρήσεις βρέθηκε σταθερή σχεδόν σταθερή στους 20C και η υγρασία κοντά στο 75%. Η αναγνωρισιμότητα του σπηλαίου είναι τεράστια τόσο σε Εθνικό όσο και σε Διεθνές επίπεδο και το επισκέπτονται περισσότερο από 100.000 άτομα το χρόνο. Γιατί να μην έχεις πάει εσύ

kerkinihouses
kerkinihouses

Μουσείο Αμφίπολης

Το μουσείο βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης της Αμφίπολης, η οποία ήταν η αξιολογότερη της περιοχής κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα και από την εποχή του Θησέα ονομάζεται “Εννέα Οδοί”. Το μουσείο στεγάζει μνημεία της ιστορίας της και του πολιτισμού των αρχαίων και χριστιανικών χρόνων. Στους εκθεσιακούς χώρους του συνοψίζεται η πολιτιστική ιστορία της Αμφίπολης από τους προϊστορικούς ως τους ύστερους βυζαντινούς χρόνους. Το σημείο που είναι τώρα το μουσείο, πιθανολογείται ότι συνδέεται με το στρατηγό Βρασίδα, ο οποίος τάφηκε εκτός των τειχών από τους Αμφιπολίτες το 422 π.Χ.

Το φαγητό

Οι τοπικές σπεσιαλιτέ θα σας κλέψουν την καρδιά: Εδώ θα δοκιμάσετε τις καλύτερες βουβαλίσιες μπριζόλες, αλλά και πολλές ακόμη σπεσιαλιτέ με βάση το βουβαλίσιο κρέας, όπως μαγειρευτό στη γάστρα, βουβαλίσια λουκάνικα ή αγριογούρουνο με κυδώνι. Το βουβαλίσιο γάλα εγγυάται πολύ ιδιαίτερα γλυκά και γαλακτοκομικά εδέσματα, ενώ τα ψάρια της λίμνης γίνονται πεντανόστιμοι ψαρομεζέδες στα ταβερνάκια των παραλίμνιων χωριών. Όλα τα παραπάνω αφθονούν σε οποαδήποτε ταβέρνα της περιοχής.

Τα τοπικά προϊόντα

Στο λιμανάκι του χωριού Κερκίνη, στον Γυναικείο Συνεταιρισμό στα Άνω Πορόια, αλλά και σε άλλα κομβικά μέρη των παραλίμνιων διαδρομών, θα βρείτε πάγκους με ντόπιους που πωλούν αγνά τοπικά προϊόντα. Λικέρ, βότανα, γλυκά, όσπρια σας περιμένουν σε βαζάκια για να τα πάρετε μαζί σας και να δοκιμάσετε τις δικές σας μαγειρικές με άρωμα Κερκίνης στο σπίτι σας.

Οι περιπατητικές διαδρομές

Η λίμνη στη μέση και από τη μία το όρος Μπέλες και από την άλλη το Μαυροβούνι. Αυτό είναι το σκηνικό που προικίζει το Εθνικό Πάρκο της Κερκίνης με απίστευτες διαδρομές για τους λάτρεις των πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών. Οι εύκολες διαδρομές (τριών έως πέντε χιλιομέτρων) ξεκινούν δίπλα στη λίμνη ή κινούνται παράλληλα με το ποτάμι και το ανατολικό ανάχωμα. Οι δυσκολότερες ακολουθούν τα ανηφορικά μονοπάτια από την Άνω Πορόια μέχρι την κορυφή του όρους Μπέλες – στην κορυφογραμμή του μάλιστα υπάρχουν πολλές επιλογές για εξτρά εξερευνήσεις που μπορούν να πάρουν ολόκληρες ημέρες, γι’ αυτό και οργανώνονται εξορμήσεις με σκηνές.

kerkinihouses

Τα αξιοθέατα της γύρω περιοχής

Γύρω από τον Στρυμόνα και στην ευρύτερη περιοχή του νομού Σερρών, θα συναντήσετε το περίφημο οχυρό Ρούπελ, πάνω από το χωριό Προμαχώνας. Το μεγάλο αυτό οχυρό αποτέλεσε το πεδίο μάχης στον ελληνογερμανικό πόλεμο τον Απρίλιο του 1941 και σήμερα λειτουργεί ως μνημείο με δικό του Μουσείο (τηλ: 2321095102). Στην είσοδο της κοιλάδας του Μέσου Στρυμόνα θα συναντήσετε επίσης έναν νεολιθικό οικισμό, πλάι στο εγκαταλελειμμένου πια ελληνικού χωριού Μεσαία Νέου Πετριτσίου κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Θα περιηγηθείτε ακόμα στις ιαματικές πηγές του Σιδηρόκαστρου και του ακριτικού Αγκίστρου με τα βυζαντινά λουτρά και τις εγκαταστάσεις για… ιαματικές βουτιές ακόμη και τον χειμώνα. Στο Σιδηρόκαστρο βρίσκεται και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Τσαρτσίδη για να γνωρίσετε την παραδοσιακή ζωή των ντόπιων, ενώ στον οικισμό της Βυρώνειας θα βρείτε ενυδρείο με αίθουσα πληροφόρησης για την ιχυθοπανίδα της περιοχής.

Φωτογραφίες Περιοχής