Νεροβούβαλα (Bubalus bubalis), στη Λίμνη Κερκίνη

Πανάρχαιος συνοδοιπόρος στις λάσπες της Κερκίνης. Η παράδοση θέλει να βρίσκονται στα χώματα αυτά από τον 5αιώνα π.Χ. και την εκστρατεία των Περσών κατά των Ελλήνων. Το μοναδικό από τα θηλαστικά που συνόδευαν την εκστρατεία και μπορούσαν να περάσουν τις λασπώδης εκτάσεις στις εκβολές των ποταμών, να μεταφέρουν με ευκολία κορμούς δέντρων που μετέπειτα γινόταν γέφυρες για να περάσει το κύριο σώμα του στρατού.

Στο σήμερα, ο αριθμός τους ξεπερνάει τα 6500 κεφάλια κι έχουν εξελιχθεί πλέον σε ατραξιόν. Κάποτε ο νεροβούβαλος ήταν είδος προς εξαφάνιση, αλλά σήμερα είναι προστατευμένο είδος και σε αφθονία. Βόσκει ελεύθερα, «δεν ξεστρατίζει εύκολα», ενώ το κρέας και το γάλα του γίνονται ανάρπαστα. Το γάλα του είναι πολύ υψηλής ποιότητας με διπλάσια ποσότητα λιπαρών από το αγελαδινό (αγγίζοντας το 9% ανάλογα την εποχή), ενώ περιέχει λιγότερη λακτόζη και είναι αισθητά πιο νόστιμο. Το κρέας το συγκαταλέγετε ανάμεσα στο καλύτερα που μπορεί να καταναλώσει ο άνθρωπος αφού έχει πολύ υψηλά τα ακόρεστα, κατακόρυφα χαμηλά τα κορεσμένα, όχι λιπαρά πάνω από 4% και την μεγαλύτερη ποσότητα Σιδήρου από κάθε άλλο ζωικό παράγωγο.

Είναι περιζήτητο για την παρασκευή διαφόρων γλυκισμάτων, όπως το παραδοσιακό καζάν ντιπί. Τέλος, εκτός από την παγκοσμίως γνωστή Mozzarella di Bufala που φτιάχνουν οι Ιταλοί, υπάρχουν πλέον πολλά προϊόντα που παράγονται από βουβαλίσιο γάλα και μπορείτε να τα βρείτε στις παραλίμνιες περιοχές της Κερκίνης.

Κερκίνη, Λιβαδιά και Ροδόπολη θα βρείτε κρεοπωλεία που εμπορεύονται τα παράγωγα του βουβαλίσιου κρέατος.

0030 6985654327